Zondag Noorderplantsoen
Over Zondag

In hartje Noorderplantsoen staat restaurant Zondag, de enige plek in Groningen waar het elke dag van de week een beetje weekend is. Vijf minuten lopen van het centrum, maar mijlenver van de dagelijkse drukte, vind je er goeie koffie, open WIFI en een menukaart vol lokale heerlijkheden.

Menu
 • Plates
  Om aan de RIVM-maatregelen te kunnen voldoen hanteren wij tot nader orde deze sterk ingekorte dinerkaart. Ook kunnen onze wachttijden nu langer zijn dan gebruikelijk. Alvast bedankt voor uw begrip.
 • Hele dag
  Salades worden geserveerd met brood en boter.
 • Ontbijt & lunch
  ONTBIJT & LUNCH TOT 17.00 UUR - Keuze uit bruin en wit brood
 • Kindermenu
 • Dranken
 • Bij de borrel
 • Taart
Reserveren

Reserveren is alleen mogelijk voor de tafels binnen, niet voor het terras!

Online geen plaats?
Bel dan even naar het restaurant: 050 – 312 35 37.

Let op: bij groepen van 8 personen of meer hanteren we een aangepaste lunchkaart en dinerkaart.

Geschiedenis
Zondag Noorderplantsoen geschiedenis

Zo ontstond het park…

Het Noorderplantsoen ligt op de 17e-eeuwse vestingwerken van de stad Groningen. Na de Vestingwet van 1874 mochten de knellende verdedigingswallen worden ontmanteld en kon de stad uitbreiden om de groeiende bevolking te huisvesten. In hoog tempo werden de wallen afgegraven en de stadspoorten gesloopt. Aan de noordwestkant van de stad, in het gedeelte tussen het Reitdiep en het Boterdiep, werd een romantisch wandelpark aangelegd, dat aanvankelijk Noorderpark werd genoemd. »

Aankleding

In 1880 begon de aanleg van het middelste gedeelte van het park, tussen de Grote Kruisstraat en de Nieuwe Boteringestraat. Het was ontworpen in Franse stijl door de stadsarchitect J.G. van Beusekom. De vijver die hij in het midden van het plantsoen had gesitueerd, werd in 1912 verder aangekleed en voorzien van een natuurstenen rand met trappen en siervazen, naar een ontwerp van de toenmalige directeur Gemeentewerken J.A. Mulock Houwer (1857-1933). »

Uitbreiding

In 1881 volgde de aanleg van het oostelijk deel van het terrein, tussen de Nieuwe Ebbinge- en de Nieuwe Boteringestraat, waarvoor plantsoenopzichter P.H. Harreveld het bescheiden ontwerp tekende. Vanaf 1882 was het zuidelijke deel van het park aan de beurt. Het ontwerp is afkomstig van tuin- en landschapsarchitect H. Copijn in Engelse landschapsstijl. Kenmerkend zijn de slingerende paden, lange zichtlijnen, glooiende grasvelden, vijvers en de hoogteverschillen die tot meer dan tien meter oplopen. Copijn maakte bij de aanleg gebruik van de deels nog bestaande vestinggrachten en oude wallen. Deze zijn nog herkenbaar aan de vorm van sommige vijverpartijen en de heuvels. Het werk van Copijn sloeg zó aan dat hij het gedeelte tussen de Kerklaan en de Moesstraat in de Engelse landschapsstijl mocht aanpassen. »

En er kwam een paviljoen

Het Noorderplantsoen was vanaf het begin een populair wandelpark. Daarnaast trokken de zondagse concerten in de muziekkoepel (ook een ontwerp van Mulock Houwer) veel publiek. Toeschouwers en wandelaars kochten versnaperingen bij een kleine houten kiosk bij de centrale vijver, die aan het begin van de 20e eeuw werd verbouwd tot `Melksalon Vredewold’. In 1930 verrees op deze plek in opdracht van N.V. Brouwerij d’ Oranjeboom een paviljoen naar een ontwerp van stadsbouwmeester Siep Bouma. Het is bijzonder dat Bouma dit paviljoen als gemeentearchitect heeft ontworpen, terwijl het een particulier initiatief was. Waarschijnlijk heeft de gemeente zich met de vormgeving bemoeid omdat het ging om een opgave op een unieke locatie in het gemeentelijk openbaar groen.

Sunday roast

Sunday Roast is een Engelse traditie waarbij op zondag samen met vrienden en/of familie uitgebreid getafeld wordt met een groot stuk gebraden vlees.

Een klassieke Sunday Roast bestaat naast een groot stuk gebraden vlees (vega kan natuurlijk ook) uit aardappels, groenten, Yorkshire pudding en een goede jus.

De Sunday Roast wordt traditioneel wat eerder gegeten dan de avond maaltijd, bij zondag kan je daarom al vanaf 16:30 aanschuiven. Het is de dag er na natuurlijk gewoon weer maandag. De roast wordt de hele avond geserveerd. Mocht je lekker lang of later willen tafelen is dat natuurlijk ook geen probleem.

De Sunday Roast wisselt elke week van vlees, groenten en aardappel bereidingen. Zo verrassen we je elke zondag weer!

De Sunday Roast kost € 17.50 per persoon. Kinderen tot 10 jaar kunnen een mini roast bestellen voor € 9.00.

Sunday Roast Reserveren!

Feesten

Overweegt u om een lunch, diner of borrel te houden in Zondag? In de zomer hebben we maar beperkt ruimte voor groepen groter dan 30 personen. Stuur voor beschikbaarheid een e-mail naar reserveringen@zondagnoorderplantsoen.nl.

Let op: bij groepen van 8 personen of meer hanteren we een aangepaste lunchkaart en dinerkaart.

Instagram
Contact

Openingstijden:
Elke dag: 11 – 21 uur
(keuken tot 20 uur)

Adres & Contact:
Kruissingel 1
9712 XN Groningen
050 – 312 35 37

info@zondagnoorderplantsoen.nl

Parkeren voor de deur is niet mogelijk, maar wel in de omliggende wijk (ca. 100 meter lopen).